Uleiurile esentiale cunosc diferite denumiri. Sunt esente vegetale, sunt uleiuri volatile, esente aromatice si multe alte diferite abordari sunt cunoscute. Insa in fond se refera la acelasi lucru. Acestea nu sunt altceva decat esenta din frunze, radacini, fructe sau seminte ale diferitelor plante. Sunt concentrate, au miros imbietor si de aceea se pot folosi in diverse scopuri.
Cea mai raspandita forma de utilizare de uleiuri esentiale se refera tocmai la aromaterapie, la relaxarea obtinuta ca urmare a crearii unui mediu ambiental placut. Unii le folosesc ca atare pentru miros, altii pentru masaj; cateva picaturi adaugate in apa din baie pot induce o stare de bine de asemenea. Exista insa, aparte de acest context, diverse alte forme de utilizare a uleiurilor esentiale.
Protectie impotriva insectelor
Vara, in mod special, intepaturile de insecte sunt foarte frecvente. O maniera prin care ne putem proteja inseamna si folosirea de uleiuri esentiale. Pot de asemenea sa le tina la distanta si sa vindece reactiile deja obtinute ca urmare a intepaturilor. In acest sens sunt recomandate uleiurile din lavanda, cimbru sau menta in mod special.
Avand in vedere ca multe dintre produsele de pe piata de genul cremelor sau a spray-urilor sunt toxice si pentru copii mai mici de 2 ani total interzise, varianta de uleiuri naturale este una mai buna, mai sigura.
Dureri musculare sau articulare
Pentru cei care se afla intr-o astfel de suferinta, trebuie stiut ca anumite uleiuri esentiale au proprietati sedative destul de puternice, astfel ca pot ameliora starile de durere. Sunt de asemenea si antiinflamatoare si nu necesita decat putin masaj si un mic ajutor pentru a patrunde bine in piele, respectiv acoperirea zonei pana la incalzire.
In acest sens se remarca uleiurile esentiale din piper negru, lamaie, salvie sau nucsoara.
Anxietatea
Poate avea ca punct de plecare un nivel necontrolat de stres, marea problema a zilelor noastre. Se cunosc de asemenea episoade de anxietate la trecerea de la un sezon la altul. In orice caz, se recomanda masaj cu uleiuri esentiale, in cura de o luna, pentru a elimina astfel de stari. In acest sens recomandarile vizeaza uleiurile de levantica, sovarf, arnica sau palisandru.
Alte utilizari pot viza tratamentele anticelulitice, imbunatatirea aspectului pielii, diverse tratamente cosmetice pentru piele si ten, ba chiar si tratarea arsurilor. Se pare ca uleiurile de acest gen sunt utile atat pentru echilibrul din interior cat si de la exterior. Insa pe cat sunt vestite din acest punct de vedere, pe atat de putine sunt si lucrurile ce se stiu despre modul de aplicare.
Spre exemplu, atunci cand se vor folosi aplicate pe piele, astfel de uleiuri au musai nevoie sa fie diluate. Pentru asta se pot folosi alte tipuri de uleiuri in combinatie, de la cel de masline la cel de avocado, cocos etc. Cat despe dozele de dilutie, de regula sunt 6 picaturi de ulei esential folosite pentru o cantitate de 30 de ml de ulei vegetal. Cand se aplica pe pielea corpului, uleiul esential poate fi de 18 pana la 24 de picaturi adaugate in aceeasi cantitate de ulei vegetal, adica 30 de ml. Se pare ca este total adevarat ce se spune despre esentele tari, ce se tin in sticle mici.
Lasă un răspuns