De un an şi jumătate am început să colecţionez „vechituri”. Este vorba despre obiecte filatelice – timbre (valori), coliţe (dantelate şi nedantelate) şi obiecte de numismatică – bancnote şi monede. Colecţia nu este una numeroasă, aproximativ 20 de bancnote, 50 de monede şi 1000 – 1200 de timbre (100 serii). Vechimea lor variază. Cea mai veche bancnotă fiind: „20 Reichsmark” – din timpul celui de-al doilea război mondial (1944 mai exact) şi până în prezent, printre ele remarcându-se câteva bancnote: „10 Tolarjev” din Slovenia (în prezent nu mai circulă) şi „35 Kyats” din Burma.
Cea mai veche monedă pe care o am este din anul 1875 şi este din Republica Franceză. Printre acestea se remarcă 2 monede româneşti, cu chipul Regelui Mihai I – anii 1941 şi 1946, dar şi câteva monede din Germania post-nazistă (1949) şi câteva monede aniversare, întâlnite în ediţie limitată – 50 bani (2010, 2011 şi 2012), 500 lei (1999), 1 dolar canadian (2007) etc. Vă las cu fotografiile şi voi reveni cu un al doilea articol despre filatelie.
KaRaKteR a zis
Salut!
O observatie: bancnota 10 abecedari este, de fapt, 10 tolarjev. Slovenii nu au avut niciodata o astfel de denumire pentru bancnote.
Abecedari este prima carte tiparita in slovena. Titlul face parte din designul bancnotei.
Sper ca am fost de ajutor!
Numai bine!
Dan Bitire a zis
Foarte de ajutor. Multumesc pentru lamurire. :)
tudor.c a zis
Regret ca vin cu vesti proaste (sau poate stiai), dar moneda de 500 de lei 1941 este o replica „made in China”. Sper ca nu ai platit mai mult de 2 lei pe ea. Altfel…e teapa. Ti-o spune un colectionar. ;) Moneda originala nu are muchia zimtata si este din argint. A ta (adica replica) este dintr-un metal comun. E foarte posibil (99.99% sanse) ca si moneda din 1875 din Franta sa fie replica, dar am nevoie de imagini cu reversul si cu muchia.
Dan Bitire a zis
Va multumesc pentru precizare…si cea din Franta – 1875 este tot cu muchia zimtata iar revers are inscriptia Liberte Egalite Fraternite si o gravura cu 3 persoane (un barbat in mijloc iar in stanga si in dreapta lui cate o femeie – cea din stanga lui are ceva ce seamana cu un toiag in mana iar cealalta are un fel de instrument muzical sub forma de triunghi)…din pacate am dat ceva pe ele, insa nu ma gandeam ca imi iau teapa desi e foarte probabil sa o fi luat.
Dan Bitire a zis
Ce ma sfatuiti pe viitor..cum pot depista falsurile…sau unde anume ma pot interesa pentru a nu mai fi tepuit…?!
tudor.c a zis
Cu parere de rau, dar si cea presupus franceza este tot o replica venita din China. Nu e greu sa depistezi falsurile/replicile. Cel putin mie nu mi se mai pare dificil acum. In primul rand te uiti la pret. Daca e un pret derizoriu atunci e prea frumos ca sa fie adevarat. 5-10-20 de lei pentru 25 de grame de argint te duce automat cu gandul la ceva dubios. Apoi, muchia monedelor. Foarte putine au muchia zimtata. Iar daca vezi la gramada monede din tari diferite, perioade diferite si toate au muchia zimtata atunci sigur e vorba de o replica. De asemenea, replicile sunt atrase de magnet de obicei. Cand cumperi o moneda despre care vanzatorul spune ca e din argint vezi daca magnetul o atrage. Daca da spune-i vanzatorului ca ii oferi cel mult trei lei. Mai sunt si alte metode. Voi scrie zilele urmatoare un articol pe blog.
tudor.c a zis
http://forum.transylvanian-numismatics.com/ Forumul acesta e foarte bun pentru pasionatii de numismatica, filatelie, medalistica, exonumie si altele. Gasesti acolo absolut tot ce cauti, doar sa fii atent.
P.S. Codurile astea captcha omoara comentatorii. Ar trebui sa faci ceva cu ele.
Dan Bitire a zis
Ok, multumesc de informatii. Deci am aruncat pe geam 100 de ron :| (bucata)…pff. Asta e. Voi urmari blogul sa vad articolul :)…
Legat de captcha, il scot acum. Am avut de mult timp de gand dar am amanat si pana la urma am uitat. :D
Dragos a zis
Buna ziua am și eu o bancnota de 20 Reichsmark.M-ar interesa cam cât face .Multumesc
Dan Bitire a zis
Buna ziua, din pacate nu cunosc valoarea acelei bancnote la pretul pietei. Cititi va rog comentariile de mai sus, veti regasi un link catre un forum al colectionarilor si poate va este de ajutor. Numai bine!