Poate titlul sună cam dur însă reflectă perfect situația medicilor rezidenți din România. În ultimul timp, criza economică existentă a reușit să alunge peste hotare foarte mulți medici, tineri absolvenți – rezidenți. Condițiile mizere din multe spitale din țară dar și salariul mic, de la 700 de lei, i-a făcut pe mulți să aleagă occidentul (vestul). Și pe bună dreptate. Condițiile din spitalele din afară sunt mult peste ce putem noi oferi, ca să nu mai aduc în discuție salariile cu mult mai mari.
Dar, deși avem foarte mulți specialiști, medici buni, foarte pregătiți, există printre ei, ca pe oriunde de altfel, și nelipsitele lichene iar acestea nu merită salarii sau condiții mai bune având în vedere traseul ciudat pe care l-au avut în cei 24 de ani de „toceală”. De ce spun 24 de ani de „toceală”?! Păi, 8 ani școala primară + 4 ani liceul + 6 ani facultatea + 1 an stagiatura + 5 ani specializarea. Dar, cei 8 ani de școală îi face oricine, apoi urmează un liceu de 4 ani cu profesori șpăgari care vând diplome de bacalaureat, apoi urmează 6 ani de facultate unde știm bine cum se iau examenele, apoi anul de stagiatură în umbra șpăgarilor de talie universitară, apoi 5 ani de specializare în care studentul idealist are ocazia să vadă că șeful secției de oncologie, psihiatrie sau cardiologie este cel mai corupt individ pe care l-a întâlnit în întreaga lui viață.
Deși Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, se zbate să facă puțină ordine și să mai mărească cu câteva procente salariile medicilor, se pare că acesta se luptă cu morile de vânt. Deși proiecte pentru îmbunătățirea seriviciilor medicale, a dotărilor spitalelor și o mai bună bază a medicamentelor compensate există și se dorește vehement să se concretizeze, lipsa banilor pune un mare X în dreptul acestor proiecte, momentan.
Lasă un răspuns