Proiectul minier de la Roşia Montană este unul foarte controversat. Pe de o parte clasa politică nu ar spune nu exploatării, având în vedere beneficiile economice ce revin ţării, pe de altă parte sunt prinşi între ciocan şi nicovală deoarece foarte mulţi ecologişti protestează vehement deoarece siturile arheologice existente acolo dar şi mediul înconjurător va fi total distrus.
Eu nu sunt nici pro nici contra însă proiectul celor de la Roşia Montană Gold Corporation mi se pare destul de bun, atât pentru ţară, din punct de vedere economic, cât şi pentru acea zonă, având în vedere că va fi complet ecologizată. Un alt aspect interesant îl reprezintă apariţia unor noi locuri de muncă de care vor profita locuitorii Roşiei. Totodată se vor construi numeroase locuinţe ce vor fi acordate muncitorilor prin credite foarte avantajoase. La finalul exploatării, vor exista zero reziduri miniere, zona fiind complet sigură şi lipsită de mult temutele cianuri.
Ce-i drept, peisajul va avea de suferit, mare parte din munţii prezenţi acolo fiind raşi de pe faţa pământului iar unele situri arheologice vor dispărea însă pentru cei care îşi doresc să scoată averi de pe urma mineritului nu prea contează. În urma exploatării, statul român va primi în jur de 20% din ce se va extrage în timp ce canadienii de la Gold Corporation se vor alege cu restul de aproximativ 80%. Totuşi este de menţionat faptul că din procentul destul de mare ce le revine canadienilor, se vor face toate lucrările de amenajare a minei, a zonei, se va ecologiza zona şi se vor face câteva mici investiţii ce vor ajuta atât locuitorii cât şi minerii.
Poate unii se întreabă de ce nu extrage o firmă românească tot aurul de la Roşia Montană pentru a reveni un procent mult mai mare statului român. Ei bine, acest lucru nu mai este însă posibil pentru că nu mai avem dreptul de a ne pune pecetea pe aurul extras şi astfel suntem nevoiţi să apelăm la firme străine de renume care să certifice minereul exploatat. Acest drept a fost pierdut din cauză că statul român nu a mai extras minereul preţios după revoluţie iar astfel ne-am pierdut „poanson-ul”. O scurtă vizită în DEX vă lămureşte…
Cred ca este foarte importanta parerea oamenilor din localitate, pe care si-au exprimat-o recent la referendumul din Apuseni. iar oamenii au votat clar pentru pornirea proiectului minier. Acum guvernul trebuie sa tina cont de asta si de normele de mediu si de aspectele economice si sa dea un raspuns, nu se mai poate sa amane raspunsul, deja se amana de aproape 15 ani!
Foarte frumos articol! V-ati straduit mult pana l-ati produs??? Tot in DEX ati fi aflat si o clarificare minora, in cazul in care viata de zi cu zi nu v-a ajutat sa intelegeti ce e cu ecologia. Ei bine, nu pe santierele arheologice si-au varsat lacrimile ecologistii. Ei se tem de cele 5 sau 6 ppm de cianura ce vor fi depozitate impreuna cu fiecare litru de deseu minier in iazul de la Gura Cornii…
Daca sunteti in cautarea unor sponsori… eu zic sa va mai perfectionati… cu asa naivitati nici RMGC nu o sa va aplaude…