De Paște m-am plimbat puțin prin nordul Moldovei. Pe la bunici, pe la mănăstiri dar și prin alte câteva locuri despre care vă voi spune în articolele următoare. Evident, vor fi însoțite de multe fotografii. Să o iau cu începutul. Aici, acum, voi vorbi strict de noaptea de Înviere. Ce am văzut, care-s obiceiurile…
Cu mic, cu mare, lumea s-a adunat la biserică să ia Lumină. Îmbulzeala tipic românească a fost pe ordinea de zi, asta ca și cum s-ar fi terminat Lumina și ar fi rămas fără! După momentul cu pricina, a urmat un obicei moldovenesc. Sfințitul coșului. Zic moldovenesc pentru că am mai întrebat în stânga și în dreapta, dar nu am mai auzit să se mai procedeze astfel și prin alte locuri. Dacă voi știți sau ați auzit să se facă la fel și în alte zone ale țării, vă rog să mă corectați. Ce se întâmplă, concret. Credincioșii rămân la slujbă până în zorii zilei, când aceasta se termină. În acel moment, preotul iese din biserică cu un recipient cu aghiasmă și sfințește coșul cu bucate.
În coș, gospodinele pun cozonac, pască, ouă roșii și vin, pe care le sfințește preotul. După această binecuvântare, slujba se sfârșește. Mai jos aveți câteva fotografii. Restul, pe pagina de Facebook (mâine).
Lasă un răspuns