In aceasta vara m-am gandit sa pornesc o renovare a intregii case. Si pentu ca nu stau la bloc, va fi o adevarata provocare. Dupa cum bine stiti, pe langa zugraveala obisnuita casa are nevoie si de mobila, geamuri dar si de o serie de usi noi, caci tehnologia evolueaza repede in zilele noastre.Veti vedea de ce spun tehnologie, langa cuvantul usa. Suna putin ciudat, nu ? Aruncand o privire asupra schitei amplasamentului, nu pare atat de greu. Cateva mici modificari de culoare, un perete de refacut si cateva zile in care sa te hotarasti ce nuante se potrivesc cu starea de spirit si ce tonuri sunt la moda in materie de canapele. Insa, daca acesta ar fi sigurul lucru de care sa imi fac griji, as putea lua o vacanta si sa ii las pe altii sa se ocupe de renovare. Din pacate, la renovarea casei, lucrurile nu stau chiar atat de simplu pe cat ma asteptam.
Dormitoarele , livingul, baile si chiar marchizele de intrare sau iesire din casa nu pun probleme, caci adesea ele sunt cel mai usor de refacut. Marele deranj il reprezinta „spatiul tehnic”, pentru ca acolo este de muncit „un pic mai mult”. Este locul in care se afla centrala, masina de spalat rufe si cea de spalat vase, practic, un spatiu ce necesita multa atentie. Si cum nu era de ajuns ca vreau sa renovez toata casa, trebuie sa ma gandesc cum sa „izolez” si spatiul tehnic de restul acesteia. O sa va intrebati : „Care este scopul acestei nebunii? Nu ai treaba mai toata ziua pe acolo?” Ba da, tocmai de aceea vreau sa imi tin restul familiei in siguranta. Din motive obiective, centrala este pe lemne si in orice moment, casa poate lua foc foarte repede, riscurile de explozie sunt destul de ridicate si momentan nu doresc sa o schimb si pe ea (nici nu este cazul). Deci, in concluzie, nu mi-a ramas decat sa ma apuc de „Google-it” si sa aflu ce metoda este mai buna pentru a-mi securiza acel colt, avand in vedere ca acest spatiu tehnic are o iesire spre garaj si una spre casa.
Dupa cateva zile de cautari intense, atat pe internet cat si in magazinele de specialitate am ajuns la concluzia ca o usa antifoc catre garaj si una in cealalta parte spre casa, imi va fi de ajutor. Mi s-a spus chiar de catre un productor de astfel de usi ca:
„Aceasta construcție este ideală pentru cei ce au în dotarea gospodăriei o centrală cu lemne deoarece in „camera” în care se află centrala poate izbucni oricând un incendiu. Pentru a nu pune în pericol atât viața locatarilor cât și a vecinilor, se recomanda montarea unor uși antifoc sau a unui sistem de ansamblu pereți-ușă rezistente la incendiu. In plus, usile care sunt rezistente la foc sunt executate din materiale ignifuge cu o limită minimă de rezistență la incendiu de 90 de minute.”
Suficiente minute zic eu, astfel incat sa poata sosi si pompierii, avand in vedere ca suntem in Romania, unde lucrurile se misca foarte „repede”.
Ce alte sfaturi ati avea sau cum ati vedea securizarea locului in care am centrala montata, fata de restul casei?! Se merita sau nu sa folosesc usi rezistente la foc?!
Lasă un răspuns