În perioada 14 – 16 iulie am plecat într-o scurtă vacanță peste Prut, în capitala Moldovei, Chișinău. Cu mari rețineri și temeri, datorate zvonurilor rele, am plecat la drum. Din Bacău am plecat spre Vaslui pe așa zisul „drum al oaselor”. Un drum oribil din toate punctele de vedere, spart, rupt, peticit, vai de mama lui. Viteza medie a fost cam de 35 km/h. Imediat ce am intrat în Vaslui, mi-am continuat drumul spre Crasna și mai departe spre vama Albița, iar drumul a fost impecabil. Asfalt proaspăt, marcaje, indicatoare, parapeți, exact cum ar trebui să arate toate drumurile din țară (dar deja visez prea frumos). Chiar dacă Bacău – Vaslui e groaznic, îl recomand deoarece ruta Bacău – Iași – Sculeni – Chișinău, de la Sculeni la Chișinău e mult mai rea decât Bacău – Vaslui!
Odată ajuns la vamă, singurele documente necesare au fost certificatul de înmatriculare al mașinii și buletinul. Atenție, dacă mașina nu este proprietate personală, și proprietarul nu se află în mașină sau la volan, atunci aveți nevoie de o împuternicire notarială pe care să o prezentați la vamă pentru a vi se permite trecerea. În caz contrar, veți face cale întoarsă!
Am prezentat documentele vameșului, în partea română, apoi mi-am continuat drumul. Nu știu dacă a durat mai multe de 5 minute. Imediat am ajuns la punctul de trecere moldovean. Aici, puțin mai aglomerat, dar aceeași formalitate. Am prezentat certificatul de înmatriculare, buletinul, am deschis portbagajul pentru un scurt control vizual, însă, pentru a-mi putea continua drumul, am fost nevoit să achit rovinieta pentru Republica Moldova. Cea mai ieftină, valabilă 7 zile, a costat cam 85 MDL (aproximativ 18 lei RO). Exista posibilitatea achitării acesteia atât în lei RO, cât și în lei MDL, fiind în zonă și o casă de schimb valutar ce aparține MAIB (Moldova-Agroindbank). Diferenta este foarte mică între cursul din vamă și cel din capitala Moldovei (1 RON = 4.66 MDL în vamă și 1 RON = 4.72 MDL în Chișinău).
Imediat ce am trecut Prutul, am găsit și prima stație peco, PETROM, ce avea toate sortimentele de carburant posibil și imposibil (benzină 95 și 99+, motorina standard și extra, GPL și încă câteva sortimente neîntâlnite la noi). Prețul, pentru 1 litru de motorină sau benzină era de 13,77 – 13,90 MDL (aproximativ 2,8 RON), în timp ce la stațiile LukOil, Rompetrol, TIREX sau Bemol pretul este cu 10-20 de bani RO mai mic per litru!
Evident că am făcut plinul, și nu am simțit nici cea mai mică diferență între carburanți! Am făcut plinul și la întoarcere, înainte de a intra în vamă! Cine spune că motorina sau benzina de la moldoveni e proastă, probabil NU a alimentat de acolo niciodată și dă drumul la gură în necunoștință de cauză!
Din stația peco mi-am continuat drumul către capitala Moldovei. Pe o bucățică de autostradă, nu de cea mai bună calitate, dar oricum mai bună decât multe drumuri din țara noastră (comparabil cu drumul dintre Bacău și Piatra Neamț), am mers în jur de 80km, cu un consum de 4% (motorină) + AC non stop deoarece ziua era toridă!
Odată ajuns în Chișinău, am fost întâmpinat de blocuri comunistoide, de tipul celor de la noi, design sovietic, mari, gri…bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este în lucru, și înafară de o bucățică pietruită unde încă se lucrează, totul a fost reasfaltat calumea. Traficul este haotic și e plin de poliție (exact ca în București). Semafoarele sunt poziționate tare prost (după copaci sau indicatoare), astfel că dacă nu ești atent poți trece foarte ușor pe roșu. Indicatoarele rutiere lipsesc, iar marcajele rutiere nu le-am întâlnit aproape pe nicăieri. Doar prin câteva zone din Chișinău am văzut câteva marcaje, vechi, șterse…
În rest am fost plăcut impresionat de verdeață. La tot pasul vezi copaci, hectare întregi de verdeață, aer curat, trotuare curate și deși n-am prea văzut coșuri de gunoi, n-am văzut nici măcar un om să arunce pe jos, indiferent că era chiștoc sau ambalaj. Alt aspect important, orașul este plin de parcuri. Am fost în Parcul Catedralei, în Parcul Ștefan cel Mare și în Parcul Valea Trandafirilor. 3 parcuri deosebite, curate, liniștite, imaculate – pe jos n-am văzut un PET sau un ambalaj ori prin iarbă sau prin alte locuri dosite/aruncate.
Magazine de bun gust, cu de toate, pentru toate buzunarele. Piața Centrală din Chișinău, deși arată dezolant, are marfă ieftină și de calitate. Legume, fructe, verdețuri, flori, plăcinte de toate felurile, lenjerii de pat, pate-uri, brânzeturi, unt, de toate. Seamănă cu ce-mi povesteau bunicii că era odinioară și la noi prin piețe. De exemplu, kilogramul de roșii, piersici, cartofi sau prune costau cam 6-7 MDL (puțin peste 1 leu RO). Brânzeturile, untul vrac, de la 36 MDL/kg în sus (aproximativ 7,5 RON). Piața este bine aprovizionată! E imposibil să nu găsiți orice vă doriți în ea! Ca o mică mare paranteză, pentru gospodine, găsiți lenjerii de pat (mari – 220x240cm) din bumbac satinat, aceleași lenjerii care în Selgros costă 140-160 lei RO, în Piața Centrală din Chișinău costă puțin peste 45-50 lei RO!
Mall-urile, nu știu câte or fi de toate, eu am văzut doar 2 și am vizitat doar 1 (MallDOVA Shopping Center) – au prețuri exact ca la noi, aceleași brand-uri și aceeași marfă! Celelalte magazine din oraș trebuie să știți că sunt foarte bine aprovizionate, nu există atât de multe supermarket-uri ca la noi, predomină lanțul de magazine NR. 1, însă au prețuri foarte bune și marfă de calitate. Comparativ, NR. 1 ar rivaliza cu Billa sau Carrefour de la noi!
Mâncarea în Moldova este foarte bună și foarte ieftină. Am servit un prânz „La Plăcinte”, felul 1, felul 2, desert, cocktail, mâncare multă, copioasă, bună și gustoasă. Preț: 304 MDL (aproximativ 60 lei). Servire ireproșabilă! Am înteles că și la „Gălbenuș” se mănâncă bine și ieftin, dar personal nu mi-a plăcut cum arăta locația! Aceasta din urmă se află fix lângă „La Plăcinte”.
Cazarea este foarte scumpă în centrul orașului. Un hotel ieftin și elegant pe care eu l-am ales este Gold Lion. Aproximativ 550 MDL pe noapte (eu am plătit în lei RO, 110 lei/noapte). Camerele sunt mari, spațioase, aerisite și curate, mobilier din lemn masiv, nou. Se află într-un ansamblu rezidențial, are parcare privată, și un personal foarte amabil! Singurul minus ar fi că e la aproximativ 5 km de oraș și se recomandă mașina ca mijloc de transport.
Transportul în comun este penibil de ieftin, 2 MDL (50 bani RO) iar autobuzele sunt MULT mai bune ca în Iași, dar nu mai bune ca în Bacău. Parcul lor auto cuprinde atât autobuze și troleibuze noi cât și vechi și foarte vechi, dar care sunt ingrijite cum trebuie și în ele nu se simt fel de fel de mirosuri. Lumea, atât cât își permite, este foarte îngrijită. Bătrânii sunt eleganți, curați și bine îmbrăcați!
Mare mi-a fost mirarea, în lungile-mi plimbări diurne și nocturne, că nu am întâlnit pe nicăieri (fie în parc, fie pe stradă) NICIUN MAIDANEZ!!! Nici de cerșetori n-a putut fi vorba! Ceea ce este surprinzător este faptul ca populația este împărțită cam în două: cei foarte bogați și cei mai puțin norocoși. Dovadă stau cartierele, mașinile, magazinele, felurile de oameni șamd.
Cam atât despre Chișinău în acest prim articol. Voi reveni cu un nou articol în care vă voi spune ce, când, cum și unde puteți vizita în Chișinău, cât costă șamd. În rest, despre oraș, numai de bine! Este un oraș frumos, cu un anumit ritm, cu un farmec anume. Merită vizitat din multe puncte de vedere! Stay tuned! Va urma…
Lasă un răspuns